HAKAN ERTÜRK' ÜN BAŞKANIMIZ HALİT ÖNSEN İLE RÖPORTAJI
  • İstanbul TÜFAD'dan Dev Proje, Yönetimi devir aldıkları günden bu yana hiç durmadan yeni işlere ve projelere imza atmayı başaran Tüfad İstanbul Şubesi gerçekleştirdiği son proje ile antrenörlerin branşlaşmalarının yolunu açtı.

    Ekleme: 2016-12-06 Bu Haber 3919 kez okundu.

    Geçtiğimiz günlerde Milli Takımlar kaleci antrenörü Sayın Alper Boğuslu'nunda katılımı ile gerçekleşen kaleci antrenörü semineri ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Tüfad İstanbul Şubesi Başkanı Sayın Halit Önsen, Hedeflerinin daha fazla eğitimli ve donanımlı antrenör ve branşlarında başarılı antrenör yetiştirmek olduğunu belirtirken,  TFF ile yürüttükleri son proje olan kaleci antrenörlüğü ile ilgili olarak ilginç ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.

    Önsen sözlerine şöyle devam etti."Bu ilk önce şahsi bir mesele onu baştan belirtmek istiyorum. 20 sene profesyonel olarak çeşitli kulüplerde kalecilik yaptım. Bu geçen zaman zarfında ve bugünde kalecilerin isimsiz ve kimliksiz olduklarını tespit ettim. Tüm futbol sistemlerinde kalecileri yok sayan bir düzeni fark ettim. Bakın bir futbol takımının teknik direktörüne sorun takımınızı hangi sistemde oynatıyorsunuz diye size vereceği cevap 4-4-2 veya 3-5-2 veya çeşitli kombinasyonlardır. Ama futbol sahada 11 kişi ile oynanır. Bunların tamamında 10 kişi vardır. Burada kaleciler hiçbir zaman tahtadaki yerine konmuyor. Buradan yola çıkarak bu projeyi gerçekleştirdik. Kalecilerin hükümsüz sayılmasından yola çıktım ilk önce. Daha sonra bunun araştırmasını yaptığımdan FIFA kararlarında sistemlerin 1-4-4-2 veya 1-3-5-2 şeklinde telaffuz edildiğini öğrendim. Aynı şekilde bizim futbol federasyonumuza da bu şekilde tebliğ edildiğini öğrendim. Bu bizi projemizde daha da cesaretlendirdi. 

    Benim kalecilik geçmişimi bilen birçok kaleci antrenörü veya kaleci antrenörü adayı bu konuda çalışmalar yapmak istediklerini ancak ülkemizde kaleci antrenörü olabilmenin yolunun çok uzun olduğunu belirttiler. Bizden buna bir çare bulmamızı istediler. Hakikaten bizde baktığımızda bu uygulamanın çok zor olduğunu fark ettik. Kaleci antrenörlüğü yapmak isteyen bir futbolcu veya kaleci antrenörü adayı ilk önce Grassroots C kursuna gidecek burada belgesini aldıktan sonra iki sene  antrenörlük yapacak, daha sonra B kursunu tamamlayacak ve bundan sonra 4 sene görev alacak ve sonrasında kaleci antrenörlük belgesi için başvuru yapacak. Tabii en büyük sorunda buradan sonra başlıyor. Bakın senede 2 tane kaleci antrenörlüğü kursu açılıyor ve burada alınan kursiyer sayısı her kurs için 16 kişi. Yani senede 32 kişi kaleci antrenörlüğü belgesi alabilme hakkına sahip oluyor. İlk olarak bu sayıyı yükseltmeyi denedik. Ancak programlarının 16tüfa kişiyi eğitecek şekilde düzenlendiğini ve bunun üstüne çıkamayacakları bilgisini aldık. İstanbuldaki kulüp sayılarını baz aldığınızda, Türkiyedeki kulüp sayılarını baz aldığınızda ve kaleci antrenörlüğü için başvuruları göz önüne aldığınızda nasıl bir açmazın içinde olduğumuzu sizde fark edebilirsiniz. 

    Grassroots C kurslarına 1 günlük kaleci antrenörlüğü eğitimini yerleştirdik.
    Bu konuyu TFF ile ilk önce mevcut  Grassroots C kurslarında ele aldık. Bu kurslarda daha önce kaleci antrenörlüğü ile ilgili olarak sadece 10 dakikalık bir bilgi aktarımı söz konusuydu. Kaleci kimdir ne iş yapar vs. İlk önce buna müdahale ettik ve her kursumuzda milli takımlar kaleci antrenörümüz Sayın Boğuslu'nun katılımı ile kurs programına 1 günlük kaleci eğitimi dersi koydurmayı başardık. Son kurslarımızda hocalarımız kaleci eğitimi derslerini de gördüler ve son derece memnun oldular. 

    160 Adayın Katılımı İle Kaleci Eğitimi Semineri Gerçekleştirdik.
    Bu çalışmalar sonunda alınan pozitif hava ile TFF ile biraz daha yakınlaşyık ve bu projemizi genişletmek istediğimizi söyledik. Bunun Tüfad İstanbul Şubesi olarak bunun garantörü olacağımızı da belirttik. Bu geçtiğimiz haftalarda TFF adına Sayın Alper Boğuslu ile birlikte gerçekleştirdiğimiz kaleci antrenörlüğü seminerini ortaya çıkardı. Sayın Fatih Terim hocamıza İstanbul Taları anlatırken orada 160 kişi ile yaptığımız seminerin fotoğrafı Fatih hocamızın dikkatini çekti. Bu çalışmadan çok memnun olduğunu dile getirirken "Biz TFF olarak birçok seminer düzenliyoruz. 100 kişiyi bazen 50 - 60 kişiyi zor bir araya getiriyoruz. harika bir çalışma yapmışsınız sizi kutluyorum. Bunu nasıl başardınız" dedi. Kaleciliğin bambaşka bir ruh hali olduğunu orada hocamıza da söyledim. Bu konuda saatlerce konuşabileceğimizi anlattım. Tabii bizim bu semineri düzenlerken desteğini esirgemeyen Kağıthane Belediye Başkanı Sayın Fazlı Kılıç, Kağıthane Belediyesi Spor işleri Müdürü Sayın Mehmet Yüksel Kızıloğlu'na teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Bize konferans yapabilmemiz için açtıkları salon ve çalışmalarımızı gerçekleştireceğimiz sahaları bize temin ederek çalışmalarımıza büyük destek oldular.

    TFF'nun 10 yıllık çalışma programını bir yıla sığdırdık.
    Bunun üzerine bana Aralık ayı içinde bir çalışma yapabileceğimizi belirterek, bizden konuya ilişkin olarak yer ve konaklama için otel çalışması yapmamızı istedi. Bende hemen yönetim kurulumuz ile kolları sıvadık ve Aralık ayı sonuna doğru Albayrak tesislerinde gerçekleştirilecek bir kaleci antrenörlüğü kursu için çalışmalarımızı tamamladık. Yani 16 hocamızın daha kaleci antrenörlüğü için hayalini gerçekleştirmiş olacağız. Bu tabii bu çalışma ile kalmayacak. Bakın TFF yılda iki defa kaleci antrenörlüğü kursu açıyordu. Bu şu anda mevcut başvuruların bile 10 yılda bitmemesi anlamına geliyor. Bırakın daha sonra başvuracak adayları, ama biz bununda planlamasını yaparak senede şu an için en az 10 kurs sözü aldık. Hedefimiz her ay için bir kurs ama onuda başarabileceğimize inanıyorum. Tabii seminer çalışmalarımızda devam edecek. Bu seminerlere katılan arkadaşlarımız, kaleci antrenörlüğü kurslarında daha öncelikli olarak yer alacaklar. En azından katıldıkları her seminer bu adaylarımıza puan olarak katkıda bulunacak. Bu da bu kişileri öne çıkaracak tabii.Şimdi açacağımız ve sıklıkla devam edecek olan Kaleci Antrenörlüğü kurslarımızda ilk önce TFF'nun 10 yıllık birikmiş başvurularını sıfırlayacağız. 

    Amatör Kaleci antrenörü ve Profesyonel Kaleci Antrenörlüğü kursları ayrı olsun.
    Bir sonraki çalışmamız kaleci antrenörü olmak isteyen adayların Grossers C kursuna dahil olmadan direk olarak amatör kaleci antrenörlüğü üzerinden kurs açılmasını sağlamak olacak. Amatör kaleci antrenörlüğü ve Profesyonel Kaleci Antrenörlüğü iki tane kursumuz olsun. Kaleci antrenörü GROSSERS C ve UEFA B kurslarında zaman kaybetmesin, zamanını amatör liglerde kaleci antrenörlüğü yaparak değerlendirsin. Tabii bu tek başına TFF'nun kararı olmayabilir. Bu arada FIFA ile de bu konunun uygunluğu görüşülecek sanırım. Ancak bunda da bir yol kat edeceğimize inanıyorum. Profesyonel kaleci antrenörlüğü yapmak isteyen bir adayın 15 yılda varacağı noktayı sadece kaleci antrenörlüğü yaparak 5 yılda tamamlamasını yaratmaya çalışıyoruz. Bu bizi dünyada belki de Avrupa, Asya veya Amerika'ya kaleci ihraç eden bir ülke konumuna getirecektir. Amatör kulüplerimizi ağabey antrenörlerin elinden kurtaracağız. Alt yapılarda çocuklarımız diplomalı eğitmenlerden kalecilik eğitimi alarak kendilerini geliştirecekler.

     (3 aylık zaman diliminde yapılan çalışmalar konusunda da uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Onuda bir kaç gün içinde yayınlayacağız.)

     

DERNEK İLETİŞİM HATTI
0850 340 1991
WHATSAPP İLETİŞİM HATTI
0505 034 1965
HABERLER
 
© 2020 Tüfad İstanbul
Bu sitenin tasarımı ve kodlaması Bahadır Yagan'a aittir.