Fizikçilere Göre Penaltı Nasıl Atılmalıdır?
  • İngiliz fizikçi Ken Bray, fizik kurallarıyla penaltı atışını inceledi. Bray´e göre kurtarılması en zor penaltılar, üst köşelere gönderilen vuruşlar.

    Ekleme: 2016-03-21 Bu Haber 3376 kez okundu.

    Doktorasını kuantum fiziği üzerine yapan teorik fizikçi Ken Bray´in penaltı atışı yapacak oyunculara bir önerisi var: Amacınız topu üst köşelere göndermek olsun.     Bu size zaten meydanda olan bir sonuç gibi görünebilir. Ama Bray önerisini, penaltı kurtarmaktan serbest vuruş kullanmaya kadar birçok tavsiyeler içeren bilimsel araştırmasıyla destekliyor. 

    Unutulmaz Maçları İnceledi     

    Bu tavsiyeleri, futbolun arkasında yatan bilimi açıkladığı ´How to Score´ kitabında veren Bray, ´bilim, maç kazanmak için önemli bir araç´ diyor.       

    Bray araştırması için son 50 yılın en akılda kalan maçlarını inceledi ve sonuca en iyi gidebilen oyuna ulaşmak için maçların fizik, biyoloji, rekabet ve psikoloji uygulamalarını yaptı. 

    Kapladığı Alan %30       

    Biyomekanik sayesinde bir kalecinin penaltı kurtarışı anında ulaşabileceği maksimum uzaklığı hesaplayan Bray, direkleri ve üst köşeleri kaleci için ulaşılamaz bölgeler olarak belirledi.       

    Araştırmalarını Bath Üniversitesi Fizik Bölümü´nde sürdüren Bray, ´topu, kalenin yüzde 28-30´unu kaplayan bu bölgelere atarsanız, kalecinin atışı kurtarabilme şansı neredeyse hiç yok´ diyor. 

    Destek Ayağına Dikkat     

    Bray´e göre, penaltıcının vuruştan önce destek ayağını koyduğu yer kaleciler için önemli bir ipucu: ´Araştırmaya göre destek ayağının yönü, yüzde 85 oranında topun gidebileceği en iyi yönü gösteriyor.´       

    Bray ayrıca kalecilere, uzaktan yapılan vuruşlarda topa vurulmadan önce hareket etmelerini tavsiye ediyor. Çünkü bu aşamayı beklerlerse top zaten yolun yarısını  kat etmiş oluyor.

DERNEK İLETİŞİM HATTI
0850 340 1991
WHATSAPP İLETİŞİM HATTI
0505 034 1965
HABERLER
 
© 2020 Tüfad İstanbul
Bu sitenin tasarımı ve kodlaması Bahadır Yagan'a aittir.